Drumul prin viata, pe care fiecare dintre noi il avem de parcurs, vine si cu bune si cu rele. Trebuie sa fim intotdeauna pregatiti pentru a intampina momente dificile, desi de cele mai multe ori nu le putem anticipa. Nevoia de a ne ajuta unii pe altii se resimte mai ales in astfel de clipe, iar piedicile pe care le intalnim in relatia de cuplu necesita cu siguranta un stimulent pentru a reveni pe directia cea buna.
In acest sens un ajutor de nadejde il reprezinta sedintele de psihoterapie cuplu. Atunci cand pare ca nu a mai ramas nici o solutie pentru a indrepta lucrurile, pentru a readuce armonia in relatia de cuplu, un psihoterapeut specialist poate fi intermediarul care sa te ajute si pe tine sa identifici cauza problemei si de asemenea sa gasesti, alaturi de partener solutia pentru aceasta.
De ce e buna psihoterapia de cuplu?
Multi vad aceste sedinte ca fiind fara rost, desi nu au participat la ele. Constituie insa un mod de a vedea situatia in alta lumina, de a gasi motivele pentru care relatia a ajuns in stadiul respectiv, dar mai ales pentru a le elimina prin combatarea lor cu argumente solide.
Este un proces complex, insa totodata si confortabil pentru parteneri. Acestia invata cum sa renunte la retineri in a se exprimam, la tendinta de a arunca vina asupra celuilalt, fie din orgoliu, fie din alte motive.
Sunt atat de frecvente cazurile in care unul dintre parteneri este condus de gelozie, fie aceasta justificata, fie nejustificata. De asemenea, infidelitatea este un motiv frecvent pentru care apar neintelegeri si certuri in cuplu. Uneori insa cauzele sunt de alta natura - unul dintre parteneri/soti este prea posesiv si dornic de control. Poate fi vorba insa si despre lipsa de apreciere fata de celalalt, de lipsa de respect, totodata si de neintelegeri. Certurile pot incepe de la faptul ca fiecare are viziuni diferite fata de aspecte ca munca, viata in general, principiile de trai, despre modul in care ar trebui cheltuiti banii.
Pot beneficia insa de psihoterapie cuplusi cei care doresc sa isi petreaca timpul liber fiecare in mod diferit. Cuplurile ajung in situatia de a nu mai vorbi unul cu celalalt si din cauza ca nu se inteleg in legatura cu modul in care este mai potrivit sa isi creasca copiii, sa organizeze treburile casnice, sau chiar legat de a avea sau nu copii.
Poti avea in vedere alaturi de partenerul de cuplu terapia in cadrul unui cabinet specializat atat in astfel de cazuri, cat si in alte situatii. Spre exemplu ajung pe canapeaua specialistilor si isi confrunta problemele si cei care nu reusesc sa isi solutioneze problemele pe care le intampina in intimitate, distantarea trupeasca si cea emotionala. Devine motiv de cearta si lipsa de suport din partea unuia dintre parteneri. De obicei aceasta se contureaza intr-o relatie conflictuala nedorita.
In toate aceste situatii si altele asemanatoare, devine indispensabila medierea specialistului, astfel ca sedintele de psihoterapie cuplu sunt o recomandare. Pe psihart.ro sunt disponibile mai multe informatii legate de importanta psihoterapiei cand apar problemele de cuplu, precum si servicii in acest sens.