Sablarea a devenit una dintre cele mai utilizate metode de curatare a vandalismului prin graffiti.
Orice graffer isi doreste ca desenul lui sa fie vizibil trecatorilor cat mai mult timp dar odata cu evolutia tehnologiei acest lucru se intampla din ce in ce mai rar.
Sablarea este o metoda prin care se curata sau se finiseaza o suprafata a unui material solid.
Procesul de sablare se realizeaza cu ajutorul materialelor abrazive. Materialele abrazive sunt propulsate cu ajutorul aerului comprimat dintr-un compresor, pe suprafata pe care dorim sa o curatam.
Sablarea se poate face atat cu materiale abrazive, cat si neabrazive. Se pot folosi materiale ca: nisipul, gheata cabonica, bicarbonatul de sodiu etc.
Tipuri de sablare:
- Sablarea cu bicarbonat de sodiu: acest tip de sablare este preferat in special de persoanele care fac restaurari de monumente. Bicarbonatul se foloseste in special pentru curatarea suprafetelor care au o duritate mult mai scazuta. Cu ajutorul bicarbonatului de sodiu se pot curata statui, palate, biserici, manastiri, chiar si sticla.
Alte exemple de suprafete care pot fi curatate cu bicarbonatul de sodiu: matrite, jante auto
- Sablarea cu gheata carbonica: aceasta tehnica este una relativ noua, dar printre cele mai eficiente si delicate. Sablarea cu gheata carbonica este un procedeu 100% ecologic si necoroziv. Temperatura pe care o au peletii de gheata carbonica este de – 79 de grade Celsius. Astfel, in momentul in care peletii iau contact cu depunerile, aceste depuneri se contracta, crapa si se desprind una cate una.
Acest tip de sablare are aplicabilitate in orice domeniu.
- Sablarea cu nisip: este o alta metoda extrem de populara de curatare, poate chiar cea mai populara metoda. Pretul scazut si accesibilitatea pe care o are nisipul, face din acest tip de sablare o metoda preferata de toata lumea. In plus, timpul de curatare este unul extrem de scurt.
Alte exemple de suprafete ce pot fi curatate cu ajutorul sablarii cu nisip: indepartarea graffiti-ului de pe ziduri, sablarea structurilor metalice, restaurarea de fatade.
Cand a aparut pentru prima oara sablarea?
Sablarea a aparut in Anglia, in anul 1870. In acest an a fost emis un brevet de inventie pe numele lui Benjamin Chew Tilghman, originar din SUA.
Procedeele de sablare pot fi folosite cu succes in diferite domenii industriale: restaurari autor, constructii, tranporturi, industria farmaceutica, industria alimentara etc.
Pentru sablare se mai pot folosi si alte materiale:
- Nemetalice: zgura de fier, nisi de olivine, zirconiu, nisip de granat, perle ceramice
- Metalice: alice de otel., bronz, fonta
- Organice: perle de nylon, particule abrazive din cojile de nuca de cocos